Followers

Saturday, December 31, 2011

Tahun Baru Buku Baru

Assalamualaikum kepada blogwalker.. moga anda sentiasa dibawah naugan keredhaanNya..inssyaAllah

2011 telah melaburkan tirainya..dan kini 2012 membuka tirainya yang tersendiri..

2011 semestinya telah meninggalkan kita pelbagai kenangan manis dan pahit, suka dan duka, gelak dan sedih bagi kita.. yang mengajar kita erti pengorbanan, kesungguhan, kekuatan dan sebagainya yang makin hari menjadikan kita insan yang lebih kuat setiap hari..

Jadi..pada tahun ini..ramai yang sebuk menanam azam2 yang pelbagai untuk dicapai pada tahun ini..
akan tetapi adakah kita lihat kembali apa yang kita telah lakukan pada tahun sebelum ini.. kebaikan dan keburukn yang kita telah lakukan sebelum ini

apa yang baik pada 2011 boleh kita bawa dan kekal serta tingkatkan pada tahun 2012 dan apa yang buruk di 2012 ditinggalkan..

terutamanya tuntutan utama iaitu solat... mungkin ada yang tidak bersolat pada sebelum ini..dan ada juga yang sekejap solat sekejap x..ada juga gemar solat diakhir waktu..

jadi tahun 2012 ini merupakan salah satu medan untuk melonjakkan paradigma kita untuk menjadikan kita insan yang diredhaiNya..

moga tahun 2012 ini sama2 kita berusaha untuk menjadi insan yang lebih baik dari dulu... doa saya untuk anda semua..inssyaAllah.. =)

Friday, December 30, 2011

Derma darah di Masjid Negara

Alhamdulillah..30/12/2011 sebelum akhirnya 2011.. wan, hariz haziq dan adib..sempat la untuk membuat satu amal kebaikan sebelum 2011 melaburkan tirainya... untuk kebaikan bersama...

hurm..gerak dari rumah dalam pukul9.30 lah... then naek LRT ke pasar seni dan terus ke masjid negara..
hihii...sebelum ni wan dah pernah derma darah di sekolah dulu..haha..first time mcm cuak jgak lah...haha..
yang menambahkan kecuakkan bila dia cucuk jarum yang rasanya boleh sumbat lidi kayu dalam jarum tu..huhuu..

but tyme cucuk tu x sakit la...but nice lah...badan rasa ringan selepas derma darah..

bagi hariz dan adib..first time cuba..so..sapa2 pun lau bende x buat cuak juga..mcm wan dulu..hhaha...

sempat tanya si hariz.. "So lepas ni boleh derma la ye?" "yep lepas ni boleh la derma untuk orang tersayang"
wah,.,bagus2...

after kiteorg derma darah..kiteorg dapat goodies dari Masjid Negara..haha...banyak pulak tu..alhamdulillah rezeki jumaat terakhir 2011 kan....  then solat jumaat terakhir untuk 2011 di masjid negara..hurm..

before that nk share 1 link kelebihan menderma darah nieh..

click sini =)

hurm....after solat jumaat...kitaorg pun plan nak balik je..tyme 2 badan still rasa lemah after derma darah.. yelah 450ml darah dalam badan sudah didermakan.. =)

tyme nk balik..sempat bergambar dengan Imam Besar Masjid Negara Tan Sri Dato' Syaikh Hj.Ismail bin Hj.Muhammad


rezeki peluang berjumpa dengan salah satu tokoh sanjungan negara....






so perjalanan di 30/12/2011 mengukir 1001 kenangan manis buat kami bertiga... moga setiap amal kebaikan kita diredhaiNya..inssyaAllah.. =)

Friday, December 23, 2011

First Ever Malaysian Action Figure Rock Song! - Park it!

ha..see it...hahha!! First Ever Malaysian Action Figure Rock Song! - Park it!: Park It! is Mat Tune's first Rock single!! After the success of his first single,

Wednesday, December 14, 2011

Sakit? =)

Fuh...dah lama x demam nieh..tetibe demam..terkejut juga satu badan... =) 

nak dijadikan cerita.. ari tuh ade sembang dgn ibu tercinta...

"ibu dah lama wan tak kena demam".

hehhe...alih2 ari nieh demam..

yang bestnye..tadi pergi klinik dgn ayah..haha! yeah.. i am 18 years old right now..so what..
really miss that moment coz dah lame ayah x teman g klinik...

hurm....but when i get sick..i think that in my mind...and slalu juga berpesan kat member2 yang diuji dengan sakit nieh

"Allah SWT nak hapuskan kafarah dosa2 yang lalu"

jadi kenapa perlu besedih ketika sakit? sedangkan ia satu nikmat yang Allah turunkan kepada hambanya untuk menghapuskan dosa2 yang telah kita lakukan dahulu...

tadi makan ubat..tertulis satu hadis dekat pack ubat tuh...

“Bersabarlah dalam menghadapi penyakit. Sesungguhnya penyakit itu adalah penghapus kepada dosa-dosa”. (hadis qudsi)

ia membuatkan aku bertambah kuat...=)
alhamdulillah jugak...sbb sakit ini x teruk sangat...masih lagi mampu menunaikan kewajipan sebagai seorang islam..yakni solat seperti biasa...even badan ini agak lemah..but yeah i still can do it..sedangkan ada orang tu boleh je solat duduk dan baring..yang aku ni sikit je pun...x yah nk ngada2 sgt x solat...=)

Terbaca satu firman Allah SWT :
“Dan apabila aku sakit, Dialah (Allah) yang menyembuhkan aku”. (As-Shu’araa : 80)


jadi kepada member2 yang diterima ujian yang merupakan "sakit" itu..x usah bersedih...Allah bersama kita...


Tuesday, December 13, 2011

pasal K-pop nak gaduh?? What The!!!?

macam biasa rutin harian setiap pagi....check twitter dan facebooker...tengok status..
tengok satu per satu yang dipost di facebook..tertiba nk bukak front page brother nieh...bace post2 die..terbawak aku pada satu blog nieh  http://www.hazrey.com

baca entry2 yang die post...hurm nk terang lebih2...lebih baik korang baca post blog nieh dulu

--> http://www.hazrey.com/2011/12/780-salah-internet-salah-tv-salah-kawan.html
-->  http://www.hazrey.com/2011/12/779-kpop-makes-our-children-delirious.html
--> http://www.hazrey.com/2011/12/783-luahan-hati-ibu-amira-afiqah.html

x kesah la nk baca mana pun...but lau nk tau cerita bacalah

secara jujurnya setiap orang mempunyai pandangan dari sudut yang berbeza..dan semua orang berhak bersuara..okeyh..dan secara jujurnya saya pun minat sgt dgn k-pop...dan saya mempunyai MV k-pop lebih dari 100 x silap saya..dah jadi mcm pengumpul setia pulak..huhu..


tapi bagi saya...masalah ni..mcm budak2...lantak la die (si amirah) tu nk comment apa pun..yang nak memaki hamun kenapa..? setiap orang ada pandaganan masing2... yang peliknya orang lain yang dok suke lagu2 yang bukan dikatogerikan sebagai k-POP okey jew lau org lain kritik...

nieh sampai keluarkan kata2 kesat or what ever just nk bela org2 yang minat k-pop?? LOL
its look like childish.. aku pun minat k-pop jugak lah..tapi jgn la over sangat..kita nieh ada pegangan agama...dan korang sendiri tahukan hukum "TAKSUB" kepada sesuatu benda... x tau g la belajar yew...

nk suka boleh la suka..tapi bukan ditahap taksub...ada limitnya kalau suka sesuatu...
aku bukan nak bela si budak amirah tuh...tp bagi pandangan lain...yep die boleh mengatakan begitu tapi bertapis la sedikit....(tapi bg aku, aku x kesah sangat pown ape yang die post..yeah setiap orang ada pandangan masing2..so what??)


jadi kepada k-pop fans..termasuk diri yang mengepos ini... kita boleh suka terhadap sesuatu tetapi bukan ditahap over...kita ada pegangan akidah sendiri..jangan merosakkan nama islam kalau anda itu islam...
buruk kowt gadoh pasal k-pop...


banyak lagi bende yang korang boleh pertikaikan seperti serangan israil terhadap palestine..nieh gadoh pasal k-pop..LOL...x patot kowt...

so.....what ever you do..beware what will you says..so...anyways i love k-pop but i love Allah more that such of K-pop thing!!

Monday, December 12, 2011

nurkilan hati

aku tahu aku bukan terbaik untukmu..
dan aku tahu cinta ini hanya diungkap di bibir sahaja..


niat aku bukan untuk memainkan perasaanmu..
tapi aku cuba untuk mencintaimu..


bila aku bersamamu..
aku tidak menjumpai erti cinta yang sebenar..


aku tidak mahu menipu diriku
dan aku tidak mahu menipu dirimu


aku rasa ini langkah terbaik untuk kita
kerana banyaknya beza antara kita.


aku sayang kepadamu..
tapi sayangku hanya sebagai kawan


tidak lebih dari itu..
hanya kawan


aku harap engkau mengerti perasaan ini..
dan aku harap tiada dendam yang kau simpan untuk diri ini..


ingat aku telah berusaha untuk mencintaimu..
tapi aku tidak mampy memberi cintaku kepadamu


seperti yang kau harapkan selama ini..
kerana cintai ini


bukan cinta yang hakiki..


biarlah aku mengejar cinta hakiki ku dahulu 
sebelum aku mencari cinta yang lain..


cukuplah sejarah mengajar aku makna cinta itu sebenar..
dan aku tidak mahu sejarah pedih itu berulang lagi..
lagi2 kepada mu..


aku yakin kau akan temui insan yang lebih sempurna dari aku
dan aku akan sentiasa doakanmu..
agar kau temui insan yang engkau idamkan selama ini..


terima kasih kerana mencintaiku selama ini..
aku hargai cinta yang engkau curah kepadaku selama ini..


moga Allah sentiasa merahmati kamu wahai insan..
inssyaAllah..

Thursday, December 8, 2011

Fenomena Gerhana Bulan



















FENOMENA GERHANA BULAN PENUH! Sempena peristiwa tersebut, Masjid Negara akan mengadakan Solat Sunat Gerhana dan Khutbah Khas pada 10 Disember 2011 (Sabtu) bersamaan 15 Muharram 1433H bermula jam 7.00 malam sehingga jam 10.00 malam. Muslimin muslimat dijemput hadir.


Jom sama2 turut serta melakukan solat sunat gerhana dan turut serta dalam khutbah khas semperna gerhana bulan penuh di Masjid Negara...



mimpi oh mimpi....

semenjak dua menjak nieh..wan acap kali asyik dok mimpi jew... ish x tau la sebab apa..mcm2 cerita pulak tuh...everyday i sleep mesty cerita lain..hurm...

before that...we look first Mimpi dari Perspektif Islam itu sendiri:


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-36 yang bersidang pada 15 Dec 1994 telah membincangkan Mimpi Dari Perspektif Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Mimpi seorang nabi dan rasul adalah wahyu yang menjadi hukum adalah benar.
     
  2. Mimpi orang ramai di zaman Rasulullah S.A.W. seperti melihat Baginda dalam tidur menyamai melihat Rasulullah S.A.W. dalam masa jaga adalah khusus di zaman semasa Baginda masih hidup.
     
  3. Mimpi orang Islam selepas wafat Rasulullah S.A.W. maka ia akan berjumpa di akhirat nanti dan akan mendapat syafaat Rasulullah S.A.W.
     
  4.  Mimpi orang Islam ada tiga peringkat, peringkat pertama bisikan jiwa, yang kedua godaan syaitan dan yang ketiga ialah mimpi khabar gembira dari Allah S.W.T. Mimpi orang bukan Islam adalah ditolak.
     
  5. Mimpi orang awam bukan hujah terhadap satu hukum atau berita atau satu kenyataan.

jadi bila kita lihat no 4 dekat atas... dia terbahagi kepada 3 peringkat sebenarnya.. jadi sebenarnya kita tidak boleh untuk mentafsir mimpi sebegitu sahaja... perlu tahu keadaan mimpi itu dahulu..dan kaji dahulu mimpi itu..

ada satu blog ini menerangkan menerangkan prihal mimpi --> Mimpi dalam Islam : Sebuah refleksi bagi kekuatan tauhid

mungkin ia akan membantu serba sedikit untuk memahami prihal mimpi..

ini lagi satu link..mereka yang berdiskusi prihal mimpi dalam forum  -->  Topik : Tafsir Mimpi Menurut Islam

apa2 pun...sebelum kita mengkaji mimpi tu..kita kena tahu apa itu mimpi..jadi..selamat mentelaah ilmu prihal mimpi...secara tidak langsung sama-sama kita menuntut ilmu baru sambil mendekatkan diri kita kepada Allah SWT.. =) inssyaAllah...

Wednesday, December 7, 2011

Ombak Rindu : Best sangat kew??

hurm...semalam...7/11/2011 berkesempatan la jugak pergi tengok wayang cerita yang orang dok sebut2 kan tuh... "Ombak Rindu"  dengan teman...hehhe..lelaki eh..haha!! it look like wired..yelah..tengok citer romantik,,, tp dgn lelaki..hahha!! p/s : at lease x pergi dengan perempuan... hohoo~~

saya ngn syafiq semalam pergi memang nk tengok ombak rindu..mcm mana jalan cerita die..best ke x..

secara jujurnya..ceritanya..quite nice lah...tak rugi kowt spend duit korang tengok citer nieh...2 jam 5 min x silap duration citer tuh..selalunya duration for citer2 melayu just dalam 1 jam lebih jew..ni 2 jam kowt.. but for me citer nieh juga mcm agak slow lah..ade bende yang kureng dlm citer nieh...hurm...yelah...memang la kalau nak dibandingkan dengan novel yang kita ambil masa nk habis kan dalam 4-5 jam ..ni cerita die compress kan dalam masa 2 jam..of corz la masih ada kekurangan dalam cerita ini..


wan x baca lagi novel nya...nk bandingkan sangat pun x bape boleh..yelah kita x baca lagi novel tu kan..nk comment2...

yang penting apa yang wan dengar setakat nieh..kutipan panggung utuk cerita yang diadaptasi dari sebuah novel ini pecah panggung dan mencecah lebih dari RM6 juta...

tyme saya tengok wayang dekat Mines tuh...pergh penuh satu panggung...just mybe ade berapa je yang tinggal kerusi kosong..

akan tetapi bagi penulis novel ombak rindu...ia merasakan kekurangan puas hati terhadap filem ini..kenapa??

jadi yang dah tengok...apa komen anda tentang cerita ini?
dan kepada yang belum....lihat sendiri dari mata anda sendiri...


yang penting jangan tinggal solat tyme tengok wayang 2..arrange tyme anda coz cite ni 2 jam 5 min....

=)

Monday, December 5, 2011

Perasaan : cinta??

Manusia...kadangkala perasaannya cepat berubah...
adakalanya sayang menyelubungi..
adakalanya benci merasuki

tapi pada hakikatnya cinta menguasi...
kita tidak sedar akan hakikat cinta itu sendiri....

bagaimana bentuk cinta itu
bagaimana ia disalurkan dengan betul
bagaimana ia diterjemahkan
bagaimana ia memiliki
dan bagaimana ia dikuasai...

bila saya tanya pada anda sekalian tentang cinta..
yang pasti pelbagai perspektif dari pelbagai sudut boleh dirungkaikan dengan perkataan "CINTA"

tapi yang sebenarnya pada hakikat yang sebenar-benarnya..kita tidak tahu akan maksud disebalik cinta itu sendiri...
tepuk dada tanya diri sendiri...
apa yang telah anda lakukan dengan perasaan cinta anda selama ini..
dan kepada siapa cinta yang dikurniaNya anda curahkan...

perasaan manusia...ingin disayangi dan dimiliki..
betul x??

jadi perliharalah perasaan anda supaya tidak jatuh kepada tangan yang salah...
sesungguhnya perasaan ini anugerah Allah yang tidak ternilai kepada maklukNya...


Sunday, December 4, 2011

sahur =)

hurm..hehe..dah lama x berpuasa sunat....dulu memang kerap kali lakukan..yelah ditarbiahkan begitu bersama2 rakan2 di asrama...memang rindu tyme 2..

hurm...sahur hari ni dengan nestum jew...dan air meneral...
sebenarnya wan x berapa suka nak makan makanan berat sebenarnya dan kebiasaannya wan akan bersahur dengan 2 biji kurma dan segelas susu...

pada mulanya nak mencuba rasa takot juga..bukan apa...takot lapar..tapi hakikatnya dengan 2 biji kurma dan segelas susu tahan sampai berbuka..dan semenjak mencuba tu terus setiap sahur tyme bulan puasa memang makan mcm tu jelah...memang tak boleh makan makanan berat..kalau tak sakit perut...

hari ni..nestum je yang ada...layan jelah..nak makan nasi memang dah tertutup selera untuk nasi...
apa2 pun wan berharap dan fadilat berpuasa pada hari ini..yakni 9 muharram dan esok 10 muharram..moga Allah sentiasa menambah keberkatanaNya kepada kita semua jika kita mencari RedhaNya...inssyaAllah..

dan kepada sesiapa yang berpuasa hari ini..selamat berpuasa dan jangan lupa pada yang wajib dan susuli yang sunat...inssyaAllah kita akan dapat keberkatanNya..amin.. =)

JOM puasa sunat !!!


Hadith-hadith tentang puasa hari ‘Asyura (10 Muharram)
Ibn ‘Abbas meriwayatkan yang bermaksud: “Apabila Nabi SAW datang ke Madinah, Baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura, lalu Baginda bertanya: "Apakah ini?". Mereka menjawab: “Hari ini adalah hari yang baik di mana Allah telah menyelamatkan padanya Nabi Musa dan Bani Israil daripada musuh mereka, maka Musa pun berpuasa”. Lalu Baginda SAW bersabda: "Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu," maka Baginda pun berpuasa dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa”. (Riwayat al-Bukhari)
A’isyah r.a berkata (maksudnya): “Rasulullah SAW telah mengarahkan supaya berpuasa pada hari A’syura, dan apabila telah difardhukan puasa Ramadhan, maka sesiapa yang hendak berpuasa (hari A’syura) maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang hendak berbuka maka dia boleh berbuka (tidak berpuasa)”. (Riwayat al-Bukhari & Muslim).
Daripada ‘Aisyah r.a berkata yang bermaksud: “Orang-orang Quraish di zaman jahiliyah berpuasa pada hari ‘Asyura, dan Rasulullah SAW juga berpuasa pada hari A’syura. Maka apabila Baginda datang ke Madinah, Baginda berpuasa pada hari itu dan menyuruh orang ramai berpuasa. Apabila difardhukan kewajipan puasa Ramadhan, ditinggalkan puasa pada hari ‘Asyura lalu Baginda bersabda: "Sesiapa yang mahu, maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang tidak mahu berpuasa, maka dia boleh tinggalkannya". (Riwayat al-Bukhari & Muslim)
Inilah beberapa contoh hadith sahih yang menyebut tentang puasa pada hari ‘Asyura. Daripada hadith-hadith ini dapat difahami bahawa puasa pada hari ‘Asyura merupakan suatu perkara yang wajib sebelum daripada difardhukan puasa Ramadhan. Apabila difardhukan puasa Ramadhan pada tahun ke-2 Hijrah, maka kewajipan ini telah gugur. Namun ianya tetap digalakkan dan merupakan salah satu daripada sunnah yang sangat dituntut. Inilah antara kesimpulan yang disebut oleh al-Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani (wafat 852H) dan al-Imam Muslim (wafat 676H) ketika menghuraikan hadith-hadith tentang puasa ‘Asyura ini.
(Rujuk Fath al-Bari, Kitab al-Saum, Bab Siyam Yaum ‘Asyura, 4/309, dan al-Minhaj Syarh Sahih Muslim, Bab Saum Yaum ‘Asyura’ 4/245).
Fadhilat Puasa Hari ‘Asyura
Sesungguhnya kelebihan yang dijanjikan oleh Rasulullah SAW bagi sesiapa yang mengamalkan puasa sunat ini amatlah besar. Antaranya ialah apa yang diriwayatkan oleh Qatadah (maksudnya): “Bahawasanya Rasulullah SAW ditanya tentang puasa hari ‘Asyura, lalu Baginda SAW menjawab: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu". (Hadis sahih riwayat Imam al-Tirmizi).
Dalam riwayat yang lain pula disebutkan bagaimana Rasulullah SAW begitu mengambil berat dan memberi keutamaan kepada amalan puasa pada hari ‘Asyura ini. Hal ini sebagaimana yang disebut oleh Ibn Abbas bahawa beliau pernah ditanya tentang puasa pada hari ‘Asyura ini, lalu beliau berkata: “Aku tidak pernah ketahui bahawa Rasulullah SAW berpuasa sehari kerana mencari kelebihannya di atas hari-hari yang lain kecuali pada hari ini, dan Baginda tidak berpuasa sebulan kerana mencari kelebihan ke atas bulan-bulan yang lain kecuali bulan ini, iaitu: Ramadhan”. (Riwayat Imam Muslim)


Puasa Tasu’a (hari ke-9 Muharram)
Selain daripada berpuasa pada hari ‘Asyura ini, kita juga digalakkan untuk berpuasa pada hari sebelumnya iaitu hari ke-9 Muharram. Ini berdasarkan beberapa hadis sahih, antaranya ialah:
Daripada Ibn Abbas r.a berkata (maksudnya): “Ketika Rasulullah SAW berpuasa pada hari ‘Asyura, Baginda turut mengarahkan orang ramai supaya turut berpuasa. Lalu mereka berkata: Wahai Rasulullah! Sesungguhnya hari ini adalah hari yang dibesarkan oleh kaum Yahudi dan Nasrani. Lalu Rasulullah SAW bersabda lagi: "Sekiranya di tahun depan, jika diizinkan Allah, kita akan berpuasa pada hari ke-9". Ibn Abbas berkata: Tidak sempat munculnya tahun hadapan, Rasulullah SAW wafat terlebih dahulu.” (Riwayat Imam Muslim)
Daripada Ibn Abbas r.a berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sekiranya aku masih hidup hingga tahun hadapan, nescaya aku pasti akan berpuasa pada hari ke-9". (Riwayat Muslim).
Imam al-Nawawi (wafat 676H) dalam menghuraikan hadis-hadis ini telah menukilkan pendapat Imam al-Syafie dan ulamak di dalam mazhabnya, Imam Ahmad, Ishak dan yang lain-lain bahawa mereka semua ini berpendapat bahawa disunatkan berpuasa pada hari ke-9 dan hari ke-10, kerana Nabi SAW berpuasa pada hari ke-10 (‘Asyura) dan berniat untuk berpuasa pada hari ke-9 (tahun berikutnya). Imam al-Nawawi menyambung lagi: “Sebahagian ulamak berpendapat bahawa kemungkinan sebab digalakkan berpuasa pada hari ke-9 dengan hari ke-10 ialah supaya tidak menyamai dengan amalan kaum Yahudi yang hanya berpuasa pada hari ke-10”. (Rujuk: al-Minhaj syarh Sahih Muslim, Bab al-Siyam, ( Beirut : Dar al-Ma’rifah , cet.7, 2000), jil 4, hal. 254).
Justeru, marilah kita merebut peluang pada kesempatan bulan yang mulia ini untuk menambahkan amalan kita dengan berpuasa sunat. Renungilah saranan yang diberikan oleh Rasulullah SAW seperti mana yang diriwayatkan oleh Jundub bin Sufian bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sesungguhnya solat yang paling utama selepas solat fardhu ialah solat pada waktu tengah malam dan puasa yang paling utama selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang kamu panggilnya Muharram".
(Hadis riwayat Imam al-Nasa’ie dengan sanad yang sahih).

Monday, November 28, 2011

Erti sebuah hijrah

Kini 1432 Hijrah telah melaburkan tirainya...dan kini 1433 Hijrah bersua muka.

Bila dilihatkan kembali, pasti banyak lagi azam kita pada tahun hijrah yang lepas masih lagi tidak disempurnakan.
Macam biasa..setiap tahun baru, pasti yang bersemangat untuk memulakan azam yang baru bagi memperbaiki dan mendapatkan sesuatu yang lebih baik dari sebelumnya.. betul kan??

Tapi adakah kita sendiri tahu apa sebenarnya erti hijrah itu sendiri???

saya mengambil artikal dari http://www.sinarharian.com.my/

Hijrah berasal daripada peristiwa perpindahan atau penghijrahan Nabi SAW dan sahabatnya dari Kota Makkah ke Kota Madinah. Apabila kita halusi peristiwa ini, ia adalah proses meninggalkan negara yang penuh dengan kerosakan dan kejahatan kepada negara yang lebih damai. Malah, meninggalkan aqidah yang rosak lagi fasad dan amalan serta muamalat yang merosakkan nilai murni seorang manusia.

Rasulullah SAW pernah menceritakan kisah seorang lelaki yang banyak melakukan dosa. Lelaki tersebut telah membunuh 99 nyawa. Dia ingin bertaubat, tetapi oleh kerana dia tersalah memilih guru, maka sekali lagi dia membunuh dan mangsanya adalah guru tersebut. Sampailah pada suatu ketika dia bertemu dengan seorang guru dan menyatakan dia ingin bertaubat, tetapi dengan dosanya yang banyak, apakah taubatnya diterima ALLAH? Guru itu menyatakan ya dan memintanya untuk berhijrah ke negeri yang memiliki penduduk beribadah kepada ALLAH dan tinggalkan negeri diduduki orang yang rosak pegangannya.

Lalu dia pun keluar berhijrah. Sampai di pertengahan jalan dia meninggal dunia. Ketika itu datanglah malaikat azab dan malaikat rahmat. Masing-masing saling bergaduh perihal status mayat ini, apakah mahu dirahmati dan diazab? Lalu turun malaikat lain dan menyatakan ukur mana jarak lebih dekat, adakah negeri yang baik lebih dekat atau negeri kejahatan? Lalu mereka mengukur dan ternyata negeri kebaikan lebih dekat justeru malaikat rahmat mengambilnya.

Daripada peristiwa tersebut amat jelas untuk difahami hakikat hijrah dengan firman ALLAH ini, “Barang siapa berhijrah di jalan ALLAH, nescaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki banyak. Barang siapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada ALLAH dan Rasul-NYA, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi ALLAH. ALLAH MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG.” (Surah an-Nisaa ayat 100)

Dari aspek lain, erti hijrah ditafsirkan dengan pertanyaan seorang lelaki kepada Nabi SAW, “Manakah hijrah yang paling afdal (utama)? Jawab Nabi SAW, “Engkau meninggalkan apa sahaja yang menimbulkan kemarahan TUHAN-MU AZZAWAJALLA.” (HR an-Nasaie dan Ahmad). Hijrah juga membawa maksud bertaubat dengan meninggalkan kesyirikan, maksiat dan bidaah. Ketahuilah kasih sayang ALLAH ke atas hambanya amat luas. Buktinya selagi kita masih bernafas dan nadi masih berdenyut, pintu taubat masih terus terbuka sehinggalah matahari terpancar dari barat.




Jadi bila kita amati kembali erti penghijrahan ini, marilah sama-sama kita bermuasabah diri kita..apa yang kita telah lakukan sebelum ini..dan apa yang akan kita lakukan selepas ini... jadi apa yang buruk untuk kita menerima..kita buang jauh-jauh dan yang baik untuk kita..kita amalkannya...


semoga setiap penghijrahan yang kita lakukan adalah kerana Allah Taala..dan kembalilah kita kepada syahadah yang kita pegang...inssyaAllah moga hidup kita sentiasa dirahmatiNya...Amin.. =)

Sunday, November 20, 2011

cukuplah.........



cukup lah dulu hati ini pedih dengan jawapan yang diberikan...

tapi kali ini bila aku memberi peluang pada diri sendiri untuk menerimanya dalam hidup aku..sekali lagi jawapan yang sama..

kini aku betul-betul sedar...cinta memang sakit....
yes bila cinta kita diberikan kepada orang yang tidak sepatutnya.... dan bukan masanya untuk melebarkan sayap cinta kepada orang lain...
aku bukan ingin menyakiti hati orang lain..tapi aku cuma untuk menahankan diri sendiri dari disakiti...

aku juga sedar sekali lagi dengan firmanNya

Firman Allah dalam Surah An-Nuur(24) ayat 26:
“Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).”


aku kena baiki diri aku dulu jika ingin mendapatkan yang terbaik untuk diri aku...

ya Allah sekali lagi kau sedarkan aku dari tipu daya hidup ini... aku bersyukur..

kini aku perlu lebih berhati-hati....jodoh pertemuan di tangan Allah.. aku berserah kepadanya bulat2...dan sekarang aku perlu baiki diri ini , perlu berusaha + berdoa + bertawakal.. 
sesungguhnya jawapan yang terbaik adalah dariNya...
aku yakin itu...


Monday, November 14, 2011

Restoran Saudi Denda Pelanggan Membazir



Bagi anda yang suka bergaya seperti 'orang kaya' yang sering makan di restoran dan tidak menghabiskan makanan, maklumat berikut cukup untuk membuat anda sedar dan lebih mengambil perhatian.
Dalam solidariti dengan kaum miskin di dunia, sebuah restoran di bahagian timur Damam Arab Saudi mengenakan denda kepada para pelanggan mereka yang tidak menghabiskan semua makanan di piring mereka.
Denda, yang akan disalurkan untuk amal, dibuat sangat berpatutan, kerana pelanggan sendiri yang diminta untuk memutuskan berapa banyak mereka harus membayar denda atas makanan yang tidak habis mereka makan.
"Selama denda tersebut untuk amal, saya merasa tiada masalah dengan gagasan itu," kata seorang pemuda setelah mengunjungi restoran, menambah, "Saya berharap semua restoran di daerah ini mengikutinya."
Pelanggan lain berkata, "Saya terkejut bahawa saya didenda, tapi sejujurnya, ini adalah langkah yang baik untuk mendorong melakukan perbuatan baik."
Pelanggan lainnya telah menyuarakan keperihatinan mereka, dan pada peringkat global. Seorang pemuda Saudi mengatakan, "Ada negara-negara lain yang menderita kelaparan seperti Somalia, dan saya menemui idea baru ini untuk membantu mendorong kesedaran ekonomi dan sosial, dan untuk mengajar orang ramai agar mengkonsumsi jumlah makanan yang tepat. "
Menurut sebuah laporan pemimpin barat, sebanyak 30 peratus makanan di seluruh dunia kemungkinan besar akan hilang atau terbuang, sementara perkiraan lain telah menempatkan angka di sekitar 50 peratus. (fq/aby)

Wednesday, November 2, 2011

Exam..exam..exam...

fuh semalam lepas satu paper...english paper...esok plak calculus..hurm...

kene score betul2..lau nak target dekan...nak x nak kene berusaha bersungguh2...
hurm.....lagi 2 minggu dah nak habes sem...
and lagi bape hari nak raya hajikan...

fuh..pantas masa berlalu...walaupun aku x beraya aidiladha dgn famly...ia x menghalang aku untuk terus berjihad dalam jalan aku sendiri...yes..mula2 rasa mcm argh!! nak balik ikowt famly balik kampung..tp mmg x sempat lah nk follow sama...membazir plak duit lagi nak balik..raya jelah dekat hostel....

hurm...bak kate orang life must go on...kene teruskan..haha!!

pe pun even macam awal je lagikan..aku nk ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua member2..and blogwalker hehe!! moga raya kali ini mendatangkan 1001 rahmat buat kita sebagai hambaNya...inssyaAllah  =)

Sunday, October 30, 2011

Syukurlah Wahai Hamba

Cahaya dhuha kini menerangi segenap pelusuk alam...  kehadirannya membuatkan diri ini merasa kenikmatan kehagatan keberkatan dariNya..  setiap apa yang diberikan pasti hikmahnya telah siap dihidangkan.. yang membezakannya erti kekufuran atau erti beryukur..
Adakalanya kita alpa dengan kemewahan setaip apa yang telah diberinya...kadangkala kita tidak sedar apa yang kita lakukan bukan terbaik untuk kita..  tapi kita tidak pernah ambil tahu kepentingan itu.. kerana kita hilang erti bersyukur..

Angin yang meniu mengembalikan ketenangan jiwa.  Adakalanya membuatkan diri ini terbawa di awangan angkasa... tambahan angin meniup mengikut rentak sanubari.  Kenikmatan yang sering kita lupa akan hikmah kejadian alam semesta.. yang diciptakanNya tanpa erti sia-sia.  Ada di saat kita dalam hayalan mimpi duniawi.. kita alpa dengan setiap apa yang telah dikurniakan bukan hanya untuk dinikmati tapi ia kembali mengingatkan asal kejadian alam itu sendiri.
Setiap detik nadi sentiasa melakukan kerjanya tanpa henti...  membuatkan seseorang it terus menghirup udara yang diberikanNya... walaupun kita dibuai mimpi indah mahupu kita peka dengan tindakan yang kita sedang lakukan.... ia terus bekerja menyambung nyawa untuk berbakti kepadaNya.. tetapi adakah kita pernah mengambil kira kenikmatan itu?
Penuh dibuai maksiat yang bermaharaja lela..mengeloka setiap pelusuk sanubari.... setiap kejadianNya diciptakan sempurna dengan tanggungjawab masing.. termasuk kita sebagai hamba yang mempunyai dua benda yang besar iaitu nafsu dan juga akal...

Langkah demi langkah diatur untuk mencari keredhaanNya... tidak akan datangnya erti hidayah itu jika kita tidak mencarinya... jangan hanya megharap ia datang tanpa usaha.. kerana hidayah itu milik Allah SWT...  bersyukur dengan semua nikmat yang dikurniakan...kerana nikmat itu hanya pinjaman semata-mata... cukup satu masa....kita harup pulangkannya...manfaatkan setiap yang diberikanNya sebaik-baiknya.
Bersyukurlah dalam setiap ruang dan peluang yang diberinya..manfaatkan sebaiknya... pasti kebahagian kelak kita gengami..

Menjaga Hati


Hati?? Bila kita menyoalkan soal hati....sudah semestinya ia melibatkan perasaan sensitiviti seseorang.... bila kita menyoalkan prihal jaga...salah satu tanggungjawab untuk memastikan kita menjaganya...

Menjaga hati?? Benda ni agak penting bagi saya..terutamanya menjaga hati mak ayah...keberkatan ada mereka berdua..

Tapi persoalannya sekarang...mampukah kita menjaga hati orang sekeliling kita?? Sedangkan hati kita siapa yang mahu menjaga??
Saya terfikir sejenak...yep adakalanya kita tak dapat penuhi untuk menjaga hati orang sekeliling kita...  tapi kita kena ingat...kita mesti menjaga hati orang lain jika kita mahu orang lain menjaga hati kita.....
Menjaga hati ini bukan dari sudut untuk menjaga perasaan sahaja..tapi lebih dari itu...seharusnya seseorang itu tahu erti sebenar menjaga hati itu sendiri..
Setiap orang mempunyai pandangan dan pendapat masing2....bagi saya...menjaga hati ini ialah sesuatu perbuatan yang kita harus jaga agar hubungan kita dengan orang lain akan terjaga....
Bagaimana dengan orang yang x reti untuk menjaga hati dan perasaan kita...??
So what...perlu ke kita ambil contoh orang sebegitu??? Apa yang baik kita amalkan..dan apa yang x.....buang jauh2.. sungguh pun tiada siapa yang mahu  menjaga perasaan kita..ingat Allah sentiasa ada di sisi kita...yakin3!!!
Jadi kita adalah meriam positive kepada orang lain..sebarkan aura positive kita kepada orang sekeliling kita.. kita ada kuasa penarikkan.... jagai hati orang lain selagi tidak melampaui batas syariat...  =)

Kesimpulan:
1)jagai hati orang sekeliling kita setakai apa yang kita mampu
2)sentiasa menunjukkan contoh yang baik kepada yang lain
3)percaya Allah sentiasa ada di sisi kita
4)sebarkan aura positive kepada orang sekeliling kita
5)kita ada kunci penarikan pada diri

Monday, October 24, 2011

pengalaman = tiada nilainya

semalam..1 lagi pengalaman yang x dapat aku lupakan...dan ia sememangnya memberi pengajaran kepadaku...


semalam aku keluar dengan seorang sahabatku..pada mulanya niat hanya ingin membeli tiket pulang ke kuantan sahaja...tapi melencong ke lain...hehe yelah bawa member dari perak berjalan di KL...


mulanya kami ke The Mines... kami bermain bowling....after that kami ke tempat game (yg mengunakan token..) selepas itu..kami menyusur dihadapan panggung wayang....pada mulanya tak terfikir nak tengok wayang..tapi member yang nak tengok sangat..so go on jelah..tyme 2 plak cerita yang nak ditengok..beli tiket terus masuk....pantas gitu.. =)


puas hati jugaklah tengok cite real steel.. after that....tyme to solat asar....after solat asar..niat kami nak terus balik untuk beli tiket bas.... bila sampai ke KTM...aku mencari sesuatu...ai??? mana wallet aku pergi ni..cari dalam beg...x dek pun...ah..aku dengan member terpaksa patah balik..cari wallet yang hilang 2....


mood tyme 2...rilex je...yep coz aku  terima ini salah satu ujian dari Allah SWT...kerana sebelum aku keluar dari rumah...ibu dah berpesan..."wan jaga elok2 sikit wallet kau tu" and aku hanya tersenyum dan mengangguk dengan pesanan ibu tu...


cari dan cari..x jumpa..pergi balik ke surau...x jumpa...ke wayang tanya akak tu..die pun x jumpa....orang cakap pulang dengan hampa...?? mcm tulah...aku x risau sangat tentang wallet tu..just IC je...and yang kesian tu..kat member wan...Lah..sorry Lah..susahkan kau...


so....anways thankz Lah coz sudi teman cari balik wallet tu..and pinjamkan duit untuk beli tiket balik....


sampai je rumah..dok rilex2...orang wayang 2 call...


" ni syazwan ke....ni wallet dah jumpa...ada orang pas tadi, tercicir dekat lorong keluar panggung wayang...tapi nak tanya..dalam wallet ni ada duit x??".


"ha dah jumpa?? adalah berapa belas ringgit je..kenapa??"


"tapi dalam ni dah tak dek duit dah...."


"oh...x pelah..saya x kesah tu". (dalam onak fikiran just pk..nk buat report polis, renew IC,,g buat ATM card balik...seb baik jumpa)


tyme ni aku terus kesana balik naik kerata..and ambil wallet tu...perasaan lega lah.....x dek la nk buat kerja2 lain....


pengalaman ni memang best sebenarnya..


kepada yang mengambil duit tuh...aku halalkan...=) mungkin orang tu perlukan duit tu sangat2... =) tapi...kepada yang diluar sana...jujur dengan setiap apa tindakan kita...Allah sentiasa melihat hambanya....


kalau terjumpa wallet ke Hp...ke biar kita amanah dengan diri kita...pulang dengan keadaan asalnya..jangan mengambil sesen pun darinya...kerana itu bukan hak kita...silap hari bulan...kita pula yang kena...baru lah kita tahu,....


yep pengalaman memang tiada nilainya!! =) 

Sunday, October 23, 2011

Rindu terubat!!

Alhamdulillah...diberi peluang untuk cuti lebih untuk diluangkan bersama keluarga....

tp yang bestnye....rindu aku terhadap famly edata terubat...sabtu lepas..1 whole day aku di office bersama famly edata...ukhuwah yang terjalin tidak akan pernah terputus..kerana kami memunyai 1 matlamat yang sama...

x kesah lah datang dari pelusuk negeri yang mana..famly is famly...and the most important...aku memerkukuhkan lagi matlamat jihad aku disana..apa yang patut aku lakukan untuk membangunkan ummah melalui cara kami sendiri...

sesungguhnya kami ada jawapan bila menghadap Allah SWT apa yang telah engkau bantu untuk membantu umatmu....

ini salah satu medan yang kami akan tetap perjuangakan selagi nyawa dikandung badan!!

and today...inssyaAllah...akan keluar bersama sahabat "Lah" hehe..KPTM punye member....nk g maen bowling dekat mines....nk baling bola 2 puas2....dah lame x lepaskan geram pada bola boling 2.....

aku berdoa juga Lah akan jadi sebahagian keluarga edata...this is the way to join us with 1 vision to Jihad fisabillilah...inssyaAllah...

kepada sahabat edata yang lain..perjuangan kita tidak pernah akan berhenti selagi nyawa kita dikandung badan...terus berjuangan dengan amanah yang Allah dah berikan kepada kita....anda semua sememangnya HEBAT!!!

Friday, October 21, 2011

masa itu berlari.....

Pantas masa berlalu.. pejam celik pejam celik...masa berlalu bergitu saja tanpa meninggalkan jejaknya.. hanya meninggalkan cebisan kenangan pahit manis.
Sepanjang aku melanjutkan pelajaran di KPTM Kuantan ni.. macam2 ragam orang yang telah aku jumpa. Dari pelbagai pelusuk negeri..
Seperti di sekolah menengah teknik dulu...seperti biasa tiada seorang kenalan yang turut bersama melanjutkan pelajaran disini.  Tapi ia tidak menjadi masalah bagiku..  yang untungnya aku erjumpa dengan kenalan baru...baru dan baru..
Kini hampir final exam.. dan semesta satu akan berlalu begitu sahaja..
Disini juga aku kene berusaha mengukuhkan keimanan aku..memang betul bila kita melanjutkan pengajian di IPTA/IPTS.. tiada siapa yang akan focus kepada kita dalam bab agama ini.  Nak tak nak diri sendiri kena pandai bawa diri sendiri.. tahu bezakan yang mana baik dan buruk..
Tetapi Alhamdulillah aku jumpa insan yang satu frekuensi dengan aku dan sahabat-sahabat lain.. walaupun duduk disini...ada lagi insane yang cinta akan agamanya akan terus melakukan amar maaruf nahi mungkar dengan kadar kemampuan  yang mampu.  Walaupun hanya sedikit...tanggungjawab kita terlepas bila kita telah menengur orang tersebut..
Aku bersyukur kerana ada lagi insan yang sudi mengingatkan aku akan kepentingan solat berjemaah, menutup aurat dan lain-lain .... mungkin sesetengah orang yang hatinya telah gelap memandang remeh akan hal ini....tapi memang betul..hidayah itu milik Allah...
Kita sebagai hambanya perlu mencari....tapi ramai yang tak mahu mencarinya... jauh dari pelusuk hati yang dalam ini..sering mendoakan sahabat-sahabat lain kembali ke landasan yang lurus...moga sama-sama selamat melintasi titian sirat kelak.. inssyaAllah...=)


Wednesday, October 12, 2011

Tersesat di Titian Sirat Dunia



Seperti yang kita sedia maklum....di akhirat kelak..setiap orang muslim akan melalui titian siratulmustakim melintasi neraka menuju ke syurga dan itu sahaja jalan untuk ke syurga.  Yang membezakan kita cara kita melintasi, cepat atau lambat atau selamat dan sebaliknya.  Semuanya berbalik kepada amalan kita di dunia ini.
Akan tetapi sebelum kita mengupas prihal titian sirat di akhirat kelak..kita kene fikir titian sirat kita di dunia ini.  Titian sirat adalah jalan ataupun garisan lurus.  Titian sirat dunia merupakan agama islam.  Agama yang menuntut pengikutnya mengikut jalan yang lurus dibimbing Rasulullah berlandaskan al-Quran dan as-Sunnah.
Antara sebab yang boleh saya kupas bagaimana kita boleh tersesat di titian sirat dunia ialah dengan:
1)Membunuh
-membunuh merupakan salah satu dosa besar.  Secara tidak langsung azab yang dikenakan kepada pembunuh juga besar.  Walaupun sepanjang hidupnya dipenuhi amal kebaikan, sekali sahaja dia membunuh sesama Mukmin tanpa alasan yang benar, dosa perbuatannya itu lebih besar daripada segala amalannya yang dilakukan di dunia bila ditimbang di neraca al-Mizan kelak.  Lebih-lebih lagi apabila manusia itu sengaja membunuh dirinya sendiri.  Mereka ini akan dimasukan kedalam neraka dengan menjatuhkan semasa melintasi titian sirat kelak.
2)Berzina
-Dosa berzina juga hamper sama dengan membunuh.  Bila sebutkan prihal zina, pakar agama berpendapat bahawa zina ini banyak, antarnyanya zina hati, zina tangan, zina mata dan zina mulut dan lain-lain.  Lihat kembali ayat Allah dalam surah al-Israk “janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu perbuatan yang keji dan jalan yang jahat”.  Allah melarang manusia mendekati zina, apatah lagi orang yang melakukan zina itu sendiri, sudah pasti dosanya jauh lebih besar dari mendekati zina.
3)Mengfitnah
-fitnah merupakan salah satu penyakit jiwa yang amat ketara.  Ini kerana dengan fitnah mampu menghancurkan lawan tanpa melalui fizikal mereka sedikit pun.  Kesannya amat ketara yang bukan sahaja melibatkan pihak diri lawan tapi mungkin juga melibatkan kaum kerabat juga serta keturunannya juga.  Sebab itulah Allah telah menyatakan bahawa perbuatan mengfitnah ini jauh lebih bahaya dari membunuh kerana membunuh selesai apabila lawanya mati.  Akan tetapi fitnah terus memberi kesan walaupun lawannya itu telah meninggalnyua, kesannya masih terasa bagi kaum kerabat dan keturunannya.
4)sombong, riak dan bongkak.
-sombong adalah sikap yang merasakan dirinya lebih tinggi daripada orang lain ataupun merendahkan orang lain.  Bagi riak pula adalah keinginan mahu dipuji orang dan bongkak ialah berasa dirinya itu hebat serta terpuji.  Golongan ini jauh dari lindungan Allah.  Allah memberi jaminan bahawa golongan ini tidak masuk syurga dan tempatnya adalah neraka.
5) tamak,serakah,iri hati dan dengki
-sikap-sikap ini berpengaruh kepada dirinya sendiri.  Bagi tamak dan serakah merupakan satu sikap ingin memiliki sesuatu dengan cara berlebihan.  Bagi iri hati pula merupakan rasa ingin memliki sesuatu sebagimana orang lain memilikinya.  Dan bagi dengki pula lebih berbahaya daripada semua sifat buruk.  Ini kerana dengki merupakan perasaan iri hati yang disertakan dengan kebencian.

Perkara yang boleh kita rumuskan dalam hal ini ialah, jauhilah kelima-lima perkara ini jika kita mahu selamat di titian sirat dunia.  inssyaAllah jika kita hinder perkara-perkara negative ini, titian sirat di akhirat kelak kita akan selamat dari tergelincir ke dalam neraka itu sendiri.
“Ya Allah sesungguhnya Engkau Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, aku bermohon kepadaMu ya Allah, kau jauhilah lima perkara ini dariku.  Engkau selamatkanlah perjalanan ku di dunia ini, Engkau bimbinglah aku melintasi titian sirat dunia ini tanpa Engkau pesokannya.. sesunggunya dari Mu aku diciptakan dan kepadaMu aku dikembalikan.” Amin.

Havoc Post!!!

My Emotion (Apabila Saya..)

Apabila Saya Mengharapkan sesuatu.. MyEm0.Com Apabila Saya Menyelesaikan Sesuatu Kerja.. MyEm0.Com Apabila Saya Menanamkan Azam Dalam Diri.. MyEm0.Com Apabila Saya Berasa Hairan.. MyEm0.Com Apabila Saya Nampak Sinar Harapan.. MyEm0.Com Apabila Saya Marah.. MyEm0.Com Apabila Saya Rasa Bersalah.. MyEm0.Com Apabila Saya Sedih.. MyEm0.Com Apabila Saya Terkejut.. MyEm0.Com Apabila Saya Selsema.. MyEm0.Com Apabila Saya Merasa Segan.. MyEm0.Com Apabila Saya Kecewa.. MyEm0.Com Apabila Saya Rasa X tau.. MyEm0.Com Apabila Saya Dipaksa Gelak.. MyEm0.Com