Followers

Wednesday, March 9, 2011

keburukan MLM??

Bila orang cerita pasal MLM...bermacam2 persepsi yang kita dengar..ada yang positif dan ada yang sebaliknya..hurm..kenapa begitu?

saya ambil satu contoh, ada orang ckp MLM nieh mengayakan orang laen..betul ke?
ada org ckp MLM nieh juga mcm skim cepat kaya..betul ke?
dan ada orang ckp MLM nieh menindas orang lain..betul ke?

ok biar saya buka minda anda semua...ok...mcm mana nk benteras bende nieh berlaku dekat diri orang yang berminat untuk menyertai MLM...

firstly..kalau kita nk join MLM kita kene tahu product MLM yang dijual..so..bila kita fikirkan balik sebagai contoh..

salah sebuat MLM nieh menjual product pakaian, so..kita kene tahu..berapa ramai product yang jual pakaian yang ada dipasaran kini..banyak x? so kat sini kita dapat tahu market kita luas atau tidak..

lagi satu..jika ingin betul2 menyertai MLM..so dia ada sijil pengesahan dari kerajaan atau tidak dan the most important MLM ini dipantau panel syariah atau tidak?
jika tidak...fikirkan lah sebelum masuk MLM..jadi nk masuk kene tahu bende2 nieh..

one more thing product kita akan terjejas x kalo kegawatan ekonomi berlaku? hurm..so 2 pown kene tahu...

jadi nasihat kepada orang luar sana..jangan bila dengar MLM..terus tutup fikiran kita dengan negetif thingking..dan jangan sesekali terus terjerumus ke MLM kalo bende nieh x dapat pengesahan dari pihak berkuasa atau tidak lagi2 tidak dipantau oleh panel syariah..

jadi..kepada anda diluar sana yang berminat untuk menyertai mana2 MLM..pastikan bende ini dahulu sebelum anda menyertai MLM itu sendiri

dan kepada yang negetif thingking about MLM..jangan samakan MLM dengan MLM lain jika sudah sahih MLM itu mendapat pantauan dari panel syariah itu sendiri...

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-72 yang bersidang pada 23 Jan 2006 telah membincangkan Hukum Sistem Jualan Langsung (MLM) Menurut Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa konsep, struktur dan undang-undang perniagaan Multi Level Marketing (MLM) yang diluluskan Kerajaan adalah harus dan tidak bercanggah dengan konsep perniagaan Islam.

2 comments:

  1. ana dah dengar secara live tentang kelebihan MLM oleh syazwan malam ini. hehehe...

    ReplyDelete
  2. mak ai..terus comment..malu!! hahah..pe2 pown yep that right.. you r the choosen one tau cite secara directly..hahha!

    ReplyDelete

Havoc Post!!!

My Emotion (Apabila Saya..)

Apabila Saya Mengharapkan sesuatu.. MyEm0.Com Apabila Saya Menyelesaikan Sesuatu Kerja.. MyEm0.Com Apabila Saya Menanamkan Azam Dalam Diri.. MyEm0.Com Apabila Saya Berasa Hairan.. MyEm0.Com Apabila Saya Nampak Sinar Harapan.. MyEm0.Com Apabila Saya Marah.. MyEm0.Com Apabila Saya Rasa Bersalah.. MyEm0.Com Apabila Saya Sedih.. MyEm0.Com Apabila Saya Terkejut.. MyEm0.Com Apabila Saya Selsema.. MyEm0.Com Apabila Saya Merasa Segan.. MyEm0.Com Apabila Saya Kecewa.. MyEm0.Com Apabila Saya Rasa X tau.. MyEm0.Com Apabila Saya Dipaksa Gelak.. MyEm0.Com