Followers

Thursday, April 28, 2011

ujian kehidupan


Kadang kala apa yang kita impikan bukan milik kita untuk terima,
Kandang kala apa yang kita mahukan kita tidak bersedia untuk terima,
Kadang kala apa yang kita hajati bukan bukan masa untuk kita terima,
Dan kadang kala semua inginkan tak dapat, kita akan mengeluh dan berputus dari harapan.

Adakah kita sedar sebenarnya telah terlampau banyak nikmat yang telah Allah swt berikan kepada kita selama kita bernafas di dunia ini.
Kenapa kita masih lagi mengeluh dan berputus harapan dari nikmat yang Allah kurniakan..adakah kita tergolong dalam golongan yang memang tidak tahu erti kesyukuran?
Dimana tahap kita sebagai seorang khalifah di muka bumi ini dalam mencari keredhaan Ilahi?
Dimanakah cinta kita kepada sang Pencipta kita selama ini?
Dimanakah iman kita yang sememangnya telah tertanam dalam hati kini pergi ke mana?

Manusia akhir zaman ini sering kali mengeluh dengan apa yang telah diujikan kepada mereka..bila sesuatu ujian tercampak di hadapan muka…mulalah melatah dan berputus asa..sedarkah kita sesungguh ujian yang Allah berikan kepada hambanya adalah untuk mengukur tahap keimanan kita kepada Ilahi…tapi makin diuji makin ramai yang menjadi kufur…
Kenapa boleh jadi macam tu? Makin diuji makin kita kufur…?
Sepatutnya makin diuji semakin bertambah iman kita bukan bertambah kekufuran kita.

Saturday, April 9, 2011

Contoh cara menetapkan matlamat..

target RM10K sebelum 31/05/11

ok..dah ada tarikh yang fix untuk dapatkan sesuatu..jadi..dalam RM10K tu..apa yang korang akan beli..dan berapa jumlahnya


-Simpan untuk pelaburan pelajaran RM2K




-HTC desire RM1K
-Lesen kereta dan motor RM1200



-Ibu dan ayah 2K
-DSLR Nikon D3000 termasuk lens RM 1,988.00

-down payment Motor LC(biru) rm1,500.00

TOTAL =9688..

balance simpan...

so setiap apa yang kita ingin kan adalah lebih baik lebih jika ada visualnya..dan kalo boleh lebih teliti lagi

Friday, April 8, 2011

Ilmu..ilmu..ilmu.....

ok....sekarang wan nk bawa module yang agak ringan..cewwah..yelah before this mcm fact jew....nk bace pown mcm bohsan jew kan..so this post berkenaan hidup saya kini yang memang lain macam!!



terus teranglah...remaja zaman sekarang terutama sama baya..pergh! mmg susah nk ajak bende baik beb! and kalo kita tetibe je ajak bende baik..mmg dieorg  pelik gilerk & look like wired to them

Tu lah...akhir zaman nieh mcm pelik sikit...buat bende baik pown ade je yang salah anggap...tah ape masalah pown x tau lah..

x kisah lah apa2 pun...yang x boleh bla..ade 1 golongan yang bila nk spend time just for good thing...pergh..alasan berjela2 beb! kalau keluar enjoy ngn kawan2.... g sana g situ...pergh....boleh je..ade je duit....nk spend time to bende baik..contoh mcm majlis ilmu, ceramah, kursus...pergh..liat mcm daging yang x rebus betul2...tambah2 tersekat kat gigi beb! sekse..

bak kata orang..hidayah milik Allah kan..x semua orang nk buat bende baik..tapi ramai yang tak nampak prihal peluang..ha nk share lah prof dr Hamka..tokoh ilmuan islam dari seberang bekenaan peluang..


“Peluang yang besar itu datang secara tiba-tiba……. datang tidak menentu masa…… datang disaat kita kesempitan atau kesusahan.

Nilailah peluang itu dengan secara bijaksana. Rebutlah peluang yang besar itu, kerana peluang yang besar itu boleh berlalu dengan tiba-tiba.

Jangan jadikan Seribu Alasan untuk tidak merebut peluang yang besar itu!”

-Prof. Dr. Hamka

so bila ilmu tu jemput kita...ambil peluang...belajar..belajar..belajar...ilmu di dunia ni mmg x abis nk belajar..so...jangan sia2kan hidup anda yew!

Saturday, April 2, 2011

selepas menetapkan matlamat anda...langkah seterusnya? "Open Your Eye"

assalamualaikum and salam sejahtera...

post sebelum ni wan dah post pasal matlamat hidup..so..dah buat belum matlamat hidup tuh? belum? eh kene buat..kalo x buat...nk ke kita dikatogerikan org yang mati sebelum ajal..hidup tanpa matlamat yang sebenar@agung?

ok..skrg wan akan bawa ke demensi dunia yang seterusnya! hehe..wah mcm best je bunyi nya..

so skrg wan nk korg


open your eyes!


ok hope sgt module wan bawa ni x berat bagi korg dan senang korg paham..

ok penetapan matlamat korg dah buat kan...langkah seterusnya..wan nk korg keluar dari dunia korg yang biasa2 nieh...sbb apa..??

NAK JADI ORG BIASA2 JEW KE OR NK JADI ORG YANG LUAR BIASA?

"orang yang luar biasa x buat orang yang biasa buat.."

jadi keluar dari kelompok org biasa buat kepada org luar biasa buat...mcm mana? tanya lah diri sendiri

ok skrg nieh nk sedarkan korg...yang kita sebenar DIJAJAH!!

MINDA KITA DIJAJAH DENGAN "SECULAR WORLDVIEW"


inilah kitaran manusia yang orang BARAT telah tanamkan...

nak tegaskan kembali ayat Allah SWT..
Firman Allah s.w.t.:

“Tidak Aku ciptakan jin dan Manusia melainkan hanya untuk beribadah kepada-Ku.” (QS. Adz -Dzariyat, 56).

jadi dengan pengukukuhan ayat nieh..hidup manusia sebenarnya lebih dari tu..

jadi kembalilah kita semula kepada "WORLDVIEW OF ISLAMIC"
mcm mana 2?

ha! kembali kepada shahadah..

x paham lagi? biar wan fahamkan...

maksud kembali kepada shahadah is..apa2 yang kita buat ialah semata berlandasakan beribadah kepada Allah..2 yang sebenarnya..hidup ini Allah SWT ciptakan bukan hanya sia2 tau! ada maknanya...

kembali kepada point "insan luar biasa"..



ok...kita hidup dekat dunia ni bkn hidup berseorangan tau! bkn hidup untuk diri kita sendiri..banyak sebenarnya tanggungjawab kita sebenarnya...

ada soalan yang korg boleh fikirkan sejenak..

1)APA MATLAMAT KORANG SEBENAR?
2)KAU RASA KALAU KAU HIDUP BIASA2 MCM NIEH..BOLEH X KO CAPAI MATLAMAT KO DALAM TEMPOH TERDEKAT..?
3)HIDUP KORANG HANYA SEMATA2 UNTUK DIRI KORANG ATAU HANYA KELUARGA KORG SAHAJA KE?
4)PERNAH KORANG TERFIKIR ORANG YANG LEBIH SUSAH DARI KITA? mcm gambar dibawah
5)KORG RASA BILA TERUSKAN HIDUP YANG BIASA2 YANG KORG LAKUKAN SEKARANG...BOLEH KE BANTU ORANG YANG SEJAUH TU KALAU ORANG SEKELILING PON MCM PAYAH..
6)ATAS DASAR KEMANUSIAAN YANG TERSIRAT DALAM HATI SEORANG MUSLIM TU...APA KORANG MAMPU BUAT BAGI MENCEGAH SEMUA ITU BERLAKU DALAM MENGEJAR KEMBALI KEGEMILANGAN ISLAM ITU SENDIRI?

so...nk hidup biasa2 lagi kew? jadi apa korg nk buat selepas ini?

nasihat wan

-out from secular worldview
-think positive with islam way
-kembali kepada sejarah kegemilangan islam dan jadikan iktibar kejatuhan islam itu sendiri
-take back "ekonomi dunia" sesungguhnya yang scope keciknya di malaysia di cover oleh orang cina..and kalo dunia..org israel is the one that we must take back world economic

Tidakkah Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: “9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan.” (Hadis riwayat Tirmizi)

jadi..apa2 pun sebenarnya...inilah salah satu dakwah yang boleh kita lakukan dalam jihad membasmi kemiskinan dan penindasan...


"just do the best, Allah will do the rest"

Havoc Post!!!

My Emotion (Apabila Saya..)

Apabila Saya Mengharapkan sesuatu.. MyEm0.Com Apabila Saya Menyelesaikan Sesuatu Kerja.. MyEm0.Com Apabila Saya Menanamkan Azam Dalam Diri.. MyEm0.Com Apabila Saya Berasa Hairan.. MyEm0.Com Apabila Saya Nampak Sinar Harapan.. MyEm0.Com Apabila Saya Marah.. MyEm0.Com Apabila Saya Rasa Bersalah.. MyEm0.Com Apabila Saya Sedih.. MyEm0.Com Apabila Saya Terkejut.. MyEm0.Com Apabila Saya Selsema.. MyEm0.Com Apabila Saya Merasa Segan.. MyEm0.Com Apabila Saya Kecewa.. MyEm0.Com Apabila Saya Rasa X tau.. MyEm0.Com Apabila Saya Dipaksa Gelak.. MyEm0.Com